Spring naar content
Bolletjes

Talentstromen

Samen je talenten ontdekken

In een projectweek in het najaar maken de brugklassen kennis met de talentstromen. Als ze dit leuk vinden kunnen ze kiezen om de tweede helft van het jaar de lessen uit de talentstromen te volgen. In die lessen werken we vaak in projectvorm, clinic of excursie aan een onderwerp. Leerlingen kunnen kiezen uit vier talentstromen: kunst, sport, science en ondernemen.

Kunst

Leerlingen die voor de kunststroom kiezen, volgen in de brugklas atelier- en podiumkunst in totaal twee lesuren per week. Belangrijke doelen zijn het ontwikkelen van de creativiteit en het kweken van belangstelling voor cultuur in brede zin.

Leerlingen krijgen alle ruimte om zich te verdiepen in de verschillende disciplines en hun mogelijkheden te verbreden. Ze doen mee aan workshops, bezoeken exposities, concerten, voorstellingen, werken aan producties en kunnen hun talent binnen en buiten de school exposeren. Een voorbeeld is de jaarlijkse Rythovius T(alent) O(p het) P(odium)-avond!

De leerjaren twee en drie zijn gericht op verdieping van het kunsttalent in één van de vakateliers: beeldende vorming, dans, drama of muziek. Er is één keer per schooljaar een week met projectdagen die helemaal in het teken staan van kunst; er worden workshops aangeboden en als het mogelijk is een museum en/of voorstelling bezocht.

Lees meer

Sport

De sportstroom is er voor leerlingen die genieten van sport & bewegen en nieuwsgierig zijn naar voor hen onbekendere sporten. Als een leerling kiest voor de sportstroom dan krijgt deze leerling twee lesuren sport & bewegen per week. Daarin komt een gevarieerd sportprogramma aan bod dat verder gaat dan de gewone gymlessen op het gebied van atletiek, turnen, zelfverdediging, zwemmen, bewegen & muziek, doelsporten, racketsporten, netspelen, klimmen, enz. Voor een aantal sporten maken we gebruik van accommodaties buiten de school.

Naast de extra lessen organiseren we ook diverse clinics, zoals bijvoorbeeld freerunning, rolstoelbasketbal, golf, suppen, kanoën en breakdance. In klas 1 en 2 is er een activiteitenweek waarin we met de sportklas meerdere dagen sportieve en avontuurlijke activiteiten ondernemen. In klas 3 neemt een leerling van de sportstroom tijdens de activiteitenweek deel aan diverse sportieve winteractiviteiten zoals snowboarden, skiën en schaatsen.

Lees meer

Science

Bij de talentstroom science krijgen de leerlingen het extra vak O&O (Onderzoek & Ontwerpen). Hierin onderzoeken we verschillende kanten van wetenschap en techniek. We kijken bijvoorbeeld naar programmeren, samenwerken, omgaan met computers en maatschappelijke uitdagingen. Vaak gaan de leerlingen in groepjes aan de slag om zichzelf te verdiepen in de stof. Natuurlijk met begeleiding van enthousiaste docenten en bedrijven.

In de lessen Onderzoek en Ontwerpen werken we vaak in projectvorm aan een onderwerp. Leerlingen gaat onderzoeken hoe iets werkt, bekijken de achterliggende theorie en ontwerpen een prototype. Leerlingen maken ook een presentatie of schrijven een verslag. Leerlingen die een talentstroom kiezen in leerjaar twee en drie hebben het hele jaar projecten.

Lees maar

Ondernemen

Bij de talentstroom ondernemen leert een leerling de vaardigheden die nodig zijn om een eigen onderneming te starten en leren ze vanuit de praktijk werken aan een eigen onderneming. Wat is ondernemen? Hoe doe je dat? Leerlingen maken vanuit allerlei voorbeelden in de praktijk kennis met ondernemers en bedrijven. Een ondernemingsplan, publiciteit en marketing en leuke dingen ontdekken en ervaren zijn belangrijk.

Naast leren wat het is om ondernemer te zijn, gaan we in de regio op bezoek om dit ook in de praktijk te ervaren.

Lees meer

TEA: The English Academy

Op het Rythovius College kun je als leerling deelnemen aan een programma versterkt Engels in klas 1 en 2: The English Academy, ook wel TEA genoemd. De klemtoon bij TEA ligt op FUN! Leerlingen verdiepen zich op een leuke manier in thema’s rond de Engelse taal en cultuur.

We organiseren 4 projectdagen op jaarbasis. Tijdens deze dagen spreken we uiteraard uitsluitend Engels! Leerlingen werken dan een hele dag rond een thema, zoals Murder Mystery, History, Sports en American High School. Gedurende Murder Mystery Day lossen we onder andere een misdaad op, we spelen Quidditch op Sports Day, nodigen een Engels theatergezelschap uit met de History Day en krijgen een Engelstalige cheerleading workshop tijdens de American High School Day.

Lees meer

'De talenstroom Kunst lijkt mij top!'

- Bregje, 1e jaars

Staat je vraag er niet tussen?

Neem contact op via 0497 513 043